טיפול שורש

מה זה טיפול שורש? איך יודעים שצריך טיפול שורש? איך עושים טיפול שורש? כמה זמן לוקח טיפול שורש? מה עושים אחרי טיפול שורש? טיפול שורש וכתר

שלחו לנו הודעה, נעשה את המקסימום כדי לחזור אליכם בהקדם.

אם גם אתם מפחדים לשמע המילים "טיפול שורש", כדאי שתדעו שהיום מדובר על טיפול שגרתי המתבצע על ידי מומחה לטיפולי שורש שיוודא שלא תחוו סבל. הנה כל מה שחשוב לדעת אודות הטיפול.

מה זה טיפול שורש?

טיפול שורש הוא למעשה ניקוי וחיטוי יסודיים של השכבות העמוקות ביותר של השן מדלקת וחיידקים. הטיפול בא להחליף את הטיפול היחיד שהיה קיים עד להמצאתו – עקירת השן כולה. טיפול שורש מאפשר להציל את רוב השן ולשמר אותה למשך שנים רבות.

איך יודעים שצריך טיפול שורש?

כאשר קיימת עששת או דלקת חריפה בשן שהגיעה לעומקה, לשכבה הפנימית של השן הנקראת "מוך השן", בדרך כלל אין ברירה אלא לבצע טיפול שורש שבאמצעותו ניתן יהיה להסיר את הדלקת ולאחריו לשקם את השן. במקרה שמזוהה צורך בטיפול שורש, יש לבצע אותו מהר ככל האפשר כדי למנוע המשך התפתחות הנזק לשן ולהגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

מוך השן הוא רקמה עדינה שבה נמצאים העצבים המעצבבים את השן וכלי הדם המובילים דם ממנה ואליה. כאשר השכבות המגנות על השן – הזגוגית והדנטין – נפגעות ומוך השן נחשף, הדבר מאפשר חדירת חיידקים והתרבותם באזור הפנימי של השן, דבר הגורם עם הזמן לכאבים קשים מנשוא. במשך רוב שנות ההיסטוריה האנושית מצב כזה חייב את עקירת השן, שבעבר בוצעה באמצעים ברוטליים למדי. אך כיום, כאשר יש לנו פתרון מתוחכם ומתקדם כמו טיפולי שורש, אנו יכולים לשמר את השן ולמנוע מן המטופל סבל רב. מקרים נוספים שבהם יש לבצע טיפול שורש כוללים פגיעה חיצונית או חבלה בשן כתוצאה מתאונה, נפילה או מכה, או כאשר מחלת חניכיים התפשטה וגרמה לנזקים פנימיים בשן.

הסכנה הנובעת מזיהום או דלקת במוך השן אינה רק בכאבים העזים שהם גורמים. אם לא מתבצעת התערבות טיפולית, אין מה שימנע מן הדלקת להמשיך ולחדור לעומק השן ולהגיע עד לעצמות הלסת התומכת בה. מצב זה מסוכן ביותר, ועלולים להיות לו סיבוכים מרחיקי לכת לבריאותכם הכללית.

לא תמיד תוכלו לזהות מיידית שעליכם לפנות לרופא השיניים. במקרי חבלה רבים, נגרם נזק ראשוני לרקמה הסובבת את השן, שרק לאחר שבועות, חודשים ואפילו שנים עלול להביא לפגיעה בשן עצמה. לכן חשוב כל כך להגיע לביקורות סדירות מדי שנה אצל רופא השיניים ולהיות במעקב אחר מצב הפה שלכם גם אם אתם מעט חוששים או מאד עסוקים.

איך עושים טיפול שורש?

ראשית מבצעים סדרת בדיקות וצילומים שיספקו תמונה מלאה של השן וסביבותיה ושל מצב הזיהום בה. הטיפול מבוצע על ידי מומחה לטיפולי שורש (אנדודונטיה), רופא שיניים שקיבל הכשרה ספציפית לסוג טיפול זה והתמחה בו. המומחה יבדוק את החלק העליון של השן – הכותרת, את השורשים והחיבור ללסת כפי שהם נראים בצילומי הרנטגן, וימדוד את קרבתה של השן לעצבוב, סינוסים וחלקים חשובים אחרים בפנים כדי לתכנן את הטיפול באופן שימנע פגיעה בהם.

כאשר התכנון מוכן, מומחה טיפול השורש ירדים את החניכיים באזור הטיפול, וכאשר הן רדומות – יזריק זריקות הרדמה לאלחוש עמוק יותר של כל האזור, עד לעומק שורשי השן. שני השלבים נחוצים כדי להימנע לחלוטין מכאב למטופל בזמן הטיפול. בניגוד לעבר, היום מטופלים לרוב לא חווים כאב או אי נוחות במהלך טיפול השורש. 

בשלב הבא, כאשר האזור המטופל רדום לחלוטין, הרופא יקדח פתח בכותרת השן כדי שיוכל להגיע ולטפל בשכבת המוך. באמצעות כלים מיוחדים ואמצעי הגדלה יגיע לתעלות שורש השן, ינקה אותן מהרקמות המזוהמות ויחטא אותן לחלוטין מחיידקים באמצעות חומרים ייעודיים לכך. מייד לאחר מכן יסתום את התעלות כדי שלא תוכלנה להזדהם שוב. בשל הטיפול, כותרת השן נעשית שברירית יותר והיא עלולה להתפרק. לכן הרופא ירכיב עליה מבנה זמני שישמור עליה עד לביצוע שיקום ושחזור בהמשך. 

סוגי שיניים שונים דורשים טיפולי שורש מעט שונים. במקרה של טיפול שורש בשן קדמית, למשל, יש צורך בזהירות יתר ובטיפול של רופא בעל מומחיות וניסיון רב כדי לבצע את הטיפול ברמה הגבוהה ביותר ולמנוע השחרה של השן, שעלולה לגרום לפגם אסתטי בולט. אם אתם כבר חווים בעייה כזו, דעו שניתן לבצע טיפול שורש חוזר כדי להסיר את ההשחרה מן השן. במקרה של טיפול שורש בשן בינה, אין מניעה לבצע את הטיפול ברוב המקרים, אך יש לעיתים קושי להגיע אל השן. לכן גם במקרה הזה חשוב לפנות למומחה אנדודונטיה מנוסה שימצא את הדרך המתאימה והנכונה ביותר להגיע אל השן ולבצע את הטיפול באופן המיטבי.

סיבות נוספות לביצוע טיפול שורש חוזר יכולות להיות התפתחות דלקת בעצם הלסת, או כאשר הטיפול הראשון לא בוצע כהלכה. לשמחתנו, לרוב אין צורך בהרדמה עבור טיפול שורש חוזר מכיוון שלא נותרו עוד עצבים בשן שעלולים להכאיב לנו.

המחשה לתהליך טיפול שורש (מתוך "ויקיפדיה")

התהליך של טיפול שורש


כמה זמן לוקח טיפול שורש?

בדרך כלל ניתן לסיים טיפולי שורש בטווח של ביקור אחד של כשעה. אך במקרים מסויימים, בשל חומרת המצב, בעיות גישה, זיהום מוגלתי או בעיות אחרות, יש צורך במספר ביקורים אצל הרופא כדי לסיים את הטיפול עד תומו.

מה עושים אחרי טיפול שורש? טיפול שורש וכתר

לאחר טיפול השורש תתבקשו להימנע מאכילה למשך כשעה-שעתיים, עד שההרדמה המקומית תפוג. לאחר מכן אתם עשויים שלא לחוש דבר, אך כאבים לאחר טיפול שורש הם נפוצים ולרוב קלים, ונטילת משכך כאבים סטנדרטי יסלקו אותם במהירה. אם אתם חווים כאבים חזקים או שהאזור נפוח מאד, פנו מייד לרופא. ייתכן שתזדקקו לאנטיביוטיקה או שקיימת בעיה אחרת. למרבה המזל, זה נדיר ביותר.

עדיין לא הגענו לסוף הסיפור…

כאמור, יש לשחזר את השן ולשקמה כדי שלא תיסדק או תתפרק. לכן, בביקורים הבאים שלכם אצל רופא השיניים, תילקחנה מידות פיכם לשם הכנת "כתר" – מבנה חזק ועמיד מאד בצורת שן העשוי בדרך כלל מחרסינה או מחרסינה על גבי מתכת. המדידות תישלחנה למעבדה שתכין כתר מתאים במדויק לצורת השן שלכם. בינתיים, יכין הרופא את השן לתצורת "מבנה", שתאפשר את הרכבת הכתר על גביו, וישלח אתכם לביתכם עם כתר זמני. כאשר הכתר הקבוע יהיה מוכן ויגיע מן המעבדה, הוא יודבק על גבי המבנה בדבק חזק במיוחד. פרוצדורות אלו אינן כרוכות בכאבים כלל ובדרך כלל אינן לוקחות זמן רב. בסיומן, השן שלכם תהיה מוגנת ובטוחה לאורך שנים ארוכות. תתחדשו!

רוצים להתייעץ איתנו או לקבוע תור במרפאתנו בחיפה? התקשרו אלינו ל – 04-8343333 או כתבו לנו ונשמח לחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן