לאור העובדה כי סרטן חלל הפה הינו אחד הקשים ביותר, ועצם העובדה כי צוות המרפאה, חשוף לפיהם של מטופלינו, אנו רואים בגילוי מוקדם של סרטן הפה, חשיבות עליונה ושליחות מהמדרגה הראשונה. המפגש הקבוע שיננית/רופא/מטופל, יוצר קירבה מיוחדת, ואנו בקו ראשון לגילוי מוקדם של תופעות חריגות בפיהם של מטופלינו. השיננית והרופאים, אחראיים ומסוגלים לגלות התפתחויות פתולוגיות מפתיעות מעבר לבעיות חניכיים, כמו נגעים פרה-סרטנים או פצעים חשודים שונים.
מטופלים רבים אשר עברו במרפאתנו טיפול פריודונטלי (חניכיים) מקיף, נוהגים להגיע מדי חצי שנה, למעקב שגרתי תקופתי. המפגש כולל ניקוי אבנית ע״י השיננית ובדיקת מומחה לחניכיים – פרוטוקול זה מבוסס על מחקרים מדעים ארוכי טווח ומוכיח את עצמו עד היום, והוא הבסיס לשמירת תוצאות הטיפולים. בסיום הטיפול אצל השיננית, הרופא נוהג לבדוק את מצב החניכיים, לאיתור וזיהוי מוקדים זיהומיים חדשים תוך ביצוע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הפה.
כיצד מתבצעת הבדיקה לגילוי סרטן הפה?
במהלך בדיקת החניכיים לגילוי מוקדם של סרטן הפה, המומחה מבצע בדיקה קלינית של הרקמות בפה. תיבדק רירית הפה בדופן הפנימי של השפה העליונה ותחתונה, בלחיים, בחך הרך והקשה, בדיקת הפארינקס (גרון) ובדיקת בסיס הלשון ורצפת הפה.
לכל הפחות, מומלץ לבצע בדיקה זו אחת לשנה. מדובר בבדיקה שאינה פולשנית, מינורית, מהירה, אשר מתבצעת במסגרת הטיפול התקופתי והיא אינה כרוכה בתשלום.
במידה ומתגלים ממצאים חשודים, המטופל מופנה מיידית לגורמים המתאימים לבדיקות מעמיקות יותר.
60 שניות על גילוי מוקדם של סרטן הפה – ד"ר בני רצקין
סרטן הפה הינה מחלה קשה
סרטן בחלל הפה הינה אחת המחלות הקשות במחלות הממאירות בגוף האדם. היא שכיחה יחסית ונמצאת במקום השישי במחלות הממאירות. סרטן חלל הפה השכיח (90% מהמקרים) הוא סרטן תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma).
מדובר במחלה קשה ממספר היבטים:
- תמותה עד 50% תוך חמש שנים (יותר מסרטן העור או סרטן צוואר הרחם).
- המודעות למחלה נמוכה יחסית גם במערכת הרפואית וגם בציבור.
- יכול להוביל לעיוותים בפנים עם מגבלות באכילה, דיבור, בליעה ומלווה בפגיעה נפשית, תדמיתית, חברתית וקהילתית.
- אין כאבים בשלבים הראשונים ובכך מקשה על גילוי מוקדם.
- במקרים רבים, הנגע הראשוני מסתתר ומתחבא ביזורים שמטופלים לא רואים (רצפת הפה, צד הלשון, בחך הרך או הקשה).
חשיבות הגילוי המוקדם
מאחר והשלבים הראשונים של המחלה שקטים, גילוי המוקד משפר את סיכויי ההישרדות ושמירה על איכות חיים. לרופא השיניים ולשיננית, יש תפקיד חשוב בגילוי זה. מומלצת בדיקת רירית הפה פעם בשנה, לפחות. הבדיקה סורקת את כל הרקמות בחלל הפה.
פצע או נגע אשר לא מתרפא מעצמו תוך 10 ימים הינו חשוד, במידה וקיימת תופעה כזאת, יש להתייעץ עם מומחה ברפואת הפה, מומחה לפה ולסת ומומחה ברפואת חניכיים. יתכן ויוחלט על ביופסיה (לקיחת דגימה של האזור החשוד והאזור הבריא).
גורמי הסיכון
הגורם העיקרי הוא הטבק והעישון. צריכת אלכוהול נמצאת כגורם שני אך השילוב של שני הגורמים משלש את סיכוי הופעת המחלה.
הגיל וסרטן חלל הפה
בדרך כלל, סרטן חלל הפה מופיע בגיל מבוגר (95% מעל גיל 40) כאשר הגיל הממוצע של הנפגעים, הוא 60. הוא פוגע פי שלושה בגברים.
תסמינים / סימנים חשודים לסרטן הפה
- פצע שאינו מתרפא מעצמו לאחר 10 ימים
- תפיחות עם או בלי פצע
- נגע לבן חריג
- נגע אדום חריג או שילוב חריג של שניהם
- נגע חום, אפור עד שחור
- פצע מדמם
התפתחות סרטן חלל הפה
כמו כל סרטן , ללא טיפול מיידי, הוא עלול לפזר גרורות לבלוטות הלימפה של הצוואר, ריאות, כבד ועצמות. בנוסף, הפה יכול להיות הביטוי לגרורות מגידולים מרוחקים (שד, כבד, ריאות וערמונית).
הטיפול
המטרה היא כפולה: ריפוי מלא של התהליך הממאיר יחד עם שיחזור צורה ותפקוד הפה. אם המחלה הוגדרה כמקומית, כלומר, ללא חדירה לרקמות הסמוכות וללא פיזור גרורות, הפרוגנוזה תהיה טובה והטיפול יהיה ״כירורגיה מקומית״ בלבד להסרת הנגע הרקמתי. אם קיימת מחלה מתקדמת עם חדירה לרקמות הסמוכות והופעת גרורות בבלוטות הלימפה, יהיה צורך בהקרנות מעבר לכירורגיה. במקרים כאלה ,הפרוגנוזה יורדת מתחת ל 50%.
הטיפול הכוללני המשלים ישלב מומחים בתחומים שונים: פה ולסתות, אף אוזן וגרון, מומחה לשיקום הפה, אונקולוג, פסיכולוג, עובדים סוציאלים ופלסטיקאים הטיפול הנפוץ הינו כירורגי, הקרנות, שחזורים שיקומיים משמעותיים כדי לשמור על מראה ותפקוד סבירים. המיקרוכירורגיה הוואסקולארית והכירורגיה הפלסטית הינם כיום ציר מרכזי בטיפול בסרטן חלל הפה.
סיכום
המפתח בכל הנוגע לסרטן חלל הפה, כמו במחלות ממאירות אחרות, הוא גילוי מוקדם והעלאת המודעות בקרב הציבור.
גילוי מוקדם וטיפול מתאים של נגעים בהתפתחות מסוגלים להציל חיים!