מחלות חניכיים

מחלת חניכיים - מהי? מה גורם למחלה? כיצד עלולה מחלת חניכיים להשפיע על הבריאות הכללית שלנו? כיצד מטפלים בה? היכנסו לקרוא מה שיש למומחים שלנו לומר בנושא.

שלחו לנו הודעה, נעשה את המקסימום כדי לחזור אליכם בהקדם.

חניכיים בריאות צבען הוא ורוד בהיר. הן צמודות לשיניים, ואינן מדממות אם מברישים נכון את השיניים.

מהי מחלת חניכיים?

זוהי מחלה אשר פוגעת ברקמות התומכות את השן בלסת (חניכיים, סיבים, עצם הלסת) וללא טיפול גורמת לאובדן השיניים. מחלת חניכיים היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, למעשה היא הסיבה הראשונה לאובדן שיניים אצל מבוגרים ויחד עם זאת, היא מחלה הניתנת למניעה ולטיפול. כמו כן, מחלת / דלקת חניכיים אינה מדבקת.

מחלת/דלקת חניכיים: גורמים ודרכי טיפול – סרטון הסבר עם ד"ר ברנרד דהן (מומחה לרפואת חניכיים)

מהו הגורם למחלת חניכיים?

לפי מחקרים מדעיים אחרונים, רובד החיידקים (שכבת החיידקים) הנקרא גם פלאק (PLAQUE), הוא הגורם העיקרי להתהוות מחלת החניכיים ובמיוחד חיידקים אלימים.

החיידקים נמצאים בפה וריכוזם גבוה סביב שיניים עם שאריות מזון, שמספקות משכן טוב לאוכלוסיית החיידקים. במידה ורובד החיידקים אינו מוסר, בתוך יומיים הוא הופך לאבנית שאינה ניתנת לסילוק על ידי מברשת וחוט. האבנית משמשת כבסיס להצטברות חיידקים נוספים וכך מתחיל תהליך התפתחות המחלה.

כיצד מתפתחת מחלת חניכיים?

תחילה מצטברים חיידקים ואבנית אשר גורמים לדלקת חניכיים, שבשלביה הראשונים היא ללא כאבים ומתבטאת בנפיחות החניכיים, דימום בשעת הצחצוח, טעם וריח רע בפה

בשלבים מתקדמים יותר, החיידקים מצליחים לקרוע את החיבור הקיים בין השן לבין החניכיים. החניכיים נפרדות משטח השן וכתוצאה מכך נוצר כיס חניכיים ובו מצטברים שאריות מזון, חיידקים נוספים, דלקת ורקמה חולה. בהמשך החיידקים פוגעים בעצם הלסת וגורמים לספיגת עצם (בריחת סידן) עד לאובדן מוחלט של תמיכת השן ולעקירתה הבלתי נמנעת.

דרגות החומרה של דלקת חניכיים

  • ג'נג'יביטיס/ GINGIVITIS
    הצורה הקלה של דלקת חניכיים, ללא פגיעה בעצם, מאופיינת בחניכיים אדומות ונפוחות המדממות בקלות. זו מחלה הניתנת לריפוי בעזרת טיפול מקצועי של שיננית והקפדה על היגיינה טובה בבית.
  • פריודונטיטיס מתונה/ MILD/MODERATE PERIODONTITIS
    מחלה דומה לראשונה, אבל במקרה זה, קיימת פגיעה וספיגת עצם שכבר נראית בצילום רנטגן. בשלב זה, הטיפול הנדרש הוא כירורגי בלבד.
  • פריודונטיטיס מתקדמת/ ADVANCED PERIODONTITIS
    צורה חמורה יותר של המחלה מאופיינת על ידי הרס מנגנון תמיכת השן בלסת, תזוזה ורווחים בין השיניים, בעיות אסתטיות ותפקודיות עד לעקירת השיניים. במקרים אלה, אם עדיין לא מאוחר, הטיפול מורכב וארוך יותר.


דלקת / מחלת חניכיים בדרגות חומרה שונות – המחשה

מחלות חניכיים


האם מחלות כלליות גורמות להחמרת מחלת / דלקת חניכיים?

אכן, קיימות מחלות כלליות שונות כגון, סכרת בלתי מאוזנת או מחלות הורמונאליות אחרות העלולות לגרום להחמרת מצבן של הרקמות ולזרז את תהליך ההרס שנגרם על ידי רובד החיידקים.

האם מחלת חניכיים משפיעה על בריאותנו?

היום כבר ידוע, שמחלת חניכיים שאינה מטופלת אכן משפיעה על בריאותנו הכללית.
ללא טיפול, המחלה הפריודונטלית:

  • מגבירה סיכון למחלות לב (קרדיווסקולאריות).
  • מקשה על איזון מחלת הסכרת.
  • עלולה לגרום ללידה מוקדמת ולילודים במשקל פחות.
  • משתתפות בהתפתחותן של מחלות נשימתיות.

להרחבה על הקשר בין מחלת חניכיים לבריאות הכללית של הגוף >>


האם ישנם סוגים שונים של מחלות חניכיים?

אכן קיימים סוגים שונים הנבדלים במהירות ההתפתחות, במידת התוקפנות ובגילאי האנשים בהם מתפתחת המחלה. אולם, מרבית מחלות החניכיים נגרמות על ידי גורם אחד – רובד החיידקים, שהרכבו משתנה מאדם לאדם.

האם מחלת חניכיים היא תורשתית?

המחלה אינה תורשתית ובמרבית המקרים ניתן למנוע אותה בעזרת טיפולים תקופתיים במרפאה ובשילוב הטיפול הביתי. עם זאת נמצא קשר משפחתי למחלה, לכן מומלץ לבדוק את בני המשפחה.

האם ניתן לטפל בדלקת חניכיים ולרפא אותה?

כן, למעט מקרים מתקדמים בהם תמיכתה של השן נהרסה. אבחון מוקדם מגדיל את הסיכוי להצלחת הטיפול.

כיצד מטפלים במחלת חניכיים?

קיימת דרך אחת בלבד והיא סילוק הגורמים למחלה – חיידקים ואבנית. הניסיונות הרבים להשמיד את החיידקים באמצעות חומר חיטוי ואנטיביוטיקה בלבד לא מניבים פתרונות משמעותיים.

הטיפול מתחלק לשתי רמות, השמרנית והכירורגית:

  • בטיפול השמרני-יבוצעו מספר ניקויי חניכיים יסודיים ועמוקים (הקצעות שורשים) אשר יאפשרו את סילוקם של החיידקים והאבנית שהצטברו מתחת לחניכיים. במקביל, לאחר קבלת הדרכה והדגמה להיגיינה, יש לבצע את ההוראות בקפדנות (הברשה נכונה, שימוש בחוט דנטלי ואביזרים נוספים) כדי למנוע מחלה חוזרת. מספר שבועות לאחר הניקויים, תבוצע בדיקה חוזרת ובה יוחלט על המשך הטיפול. למרות שיחול שיפור במצב הרקמות, במקרים מסוימים יתבקש טיפול כירורגי משלים.
  • בטיפול הכירורגי- מסלקים את הכיסים שלא ניתן היה להגיע אליהם אפילו בניקוי עמוק בהרדמה מקומית.


טיפול בדלקת / מחלת חניכיים בעזרת ניתוח חניכיים

מטרת הניתוח לעצור את תהליך התקדמות המחלה ולמנוע אובדן שיניים. הטיפול הכירורגי הקונבנציונאלי מאפשר גישה וצמצום הכיסים. במהלך הניתוח, החניכיים תופרדנה מהשיניים כדי לחשוף את השורשים ועצם הלסת ויסולקו החיידקים, האבנית והרקמות החולות.

בסיום הטיפול, החניכיים תוחזרנה למקומן על ידי תפירה. כתוצאה מצמום הכיסים, החניכיים תבראנה. לעיתים, עלולות להופיע תופעות לוואי כמו רגישות בקור או רווחים גדולים בין השיניים (כתוצאה מסילוק הרקמות החולות). תופעות אלו תחלופנה במשך הזמן. במקרים מסוימים, ניתן יהיה לשחזר או לבנות מחדש את עצם הלסת הנגועה בעזרת השתלות עצם, שימוש בממברנות או בחלבוני גדילה המעודדים את חידוש הרקמות. טיפול חדשני זה נקרא טיפול רגנרטיבי (הסבר נוסף בהמשך).

מצב תקין של החניכיים לאחר הניתוח מותנה בשמירה קפדנית ומתמדת של היגיינת הפה ובניקוי תקופתי המלווה במעקב רופא מומחה.

כמה זמן נמשך הטיפול עד להשגת חניכיים בריאות?

אורך הטיפול הוא בין מספר שבועות עד מספר חודשים והוא תלוי בחומרת המחלה ובמורכבות הטיפול.

האם יש צורך לבצע טיפול חוזר? ואם כן, כל כמה שנים?

לא, אין צורך בטיפול חוזר, וזאת במידה והמתרפא יקפיד על ההוראות המומלצות על ידי הרופא וידאג לבדיקות תקופתיות (כולל ניקוי אצל השיננית) אשר ישמרו על תוצאות הטיפול. מרפאתנו ערוכה ומאורגנת למתן טיפול תחזוקתי ותמיכה לכל המתרפאים אשר היו בטיפולנו.
 

הטיפול הרגנרטיבי (GUIDED TISSUE REGENERATION) במחלות חניכיים

במחלה פריודונטלית (מחלת חניכיים) מתקדמת, עצם הלסת נפגעת ונספגת עם הרס הרקמות התומכות את השן בלסת ולא ניתן לרפא פגיעה זו באמצעות ניתוחים רגילים. הטיפול הרגנרטיבי שמשמעותו "להחזיר מצב לקדמותו" הוא הפתרון החדשני לשחזור הרקמות הפוגעות. הטיפול משלב שימוש בשתל עצם, בממברנה ובחלבוני גדילה.

60 שניות על טיפול רגנרטיבי במחלות חניכיים – ד"ר רינה אלימלך


שלבי הטיפול (השתלת עצם, חלבוני גדילה והנחת ממברנה)

  • שתל עצם – גוש או גרגירי עצם יכולים להילקח מהמתרפא עצמו, מבנק העצם, מחיות או משתל עצם סינטטי.
  • ממברנה – מעין מסננת העשויה מקולגן טבעי או מחומר סינטטי. תפקידה לעטוף את שתל העצם ולהגן עליו במהלך הריפוי, מפני חדירת רקמות רכות. הממברנה מאפשרת צמיחה ובניית עצם חדשה סביב השן לאחר השתלת עצם. היא נספגת לאחר 4-6 שבועות בסיום תפקידה. לעיתים, הממברנה מורכבת מחומר לא נספג ומחייבת הוצאתה לאחר מספר חודשים.
  • חלבון גדילה (אמדוגיין) – חומר חדשני המשמש לעידוד תהליך חידוש הרקמות. חומרים אלה מאפשרים נדידת תאים חיוניים ופוטנציאליים לשחזור הרקמות. הם מזרזים ומשפרים את תהליך הריפוי.


המחשה לריפוי רגנרטיבי ע"י ממברנה לאחר מחלת חניכיים


טיפול רגנרטיבי -טיפול במחלות חניכיים -

אופן הטיפול

הטיפול מתחיל בניקוי יסודי של הנגע, ואחריו הרופא משחזר את העצם החסרה על ידי תוספת של שתל עצם בשילוב עם חלבוני גדילה ולפי הצורך תונח ממברנה.

לאחר הוצאת התפרים, מתחילה תקופת ההחלמה שאורכה נע ממספר שבועות ועד כמה חודשים. במהלך תקופה זו חלבוני הגדילה המשולבים בשתל העצם יעודדו את בניית העצם הטבעית. הממברנה תיספג תוך 4 עד 6 שבועות לאחר סיום תפקידה.

ניתן יהיה להעריך את תוצאות הטיפול לאחר כמה שבועות, ולאמת את בניית עצם החדשה מספר חודשים לאחר מכן, בעזרת צילום רנטגן.

טיפול רגנרטיבי בעזרת חלבוני גדילה בלבד

מחלות חניכיים- טיפול רגרנטיבי בעזרת חלבוני גדילה

 רוצים להתייעץ איתנו או לקבוע תור לבדיקה? התקשרו אלינו ל – 04-8343333 או לחצו כאן, מלאו את הפרטים ונשמח לחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן