השתלת עצם

מהי אוגמנטציה (השתלת עצם)? באילו מקרים עושים את זה? מהן השיטות לביצוע ההליך? היכנסו לקבל את כל המידע על השתלות עצם מהמומחים של מרפאת ד"ר ברנרד דהן.

שלחו לנו הודעה, נעשה את המקסימום כדי לחזור אליכם בהקדם.

המפתח להצלחת שתלים דנטליים הוא כמות ואיכות העצם שלתוכה מותקן השתל. לאחר אובדן שיניים עקב מחלת חניכיים, עקירות או לאחר תאונה, מתרחשת ספיגת עצם המקשה על התקנת שתלים. לכן, במטרה למנוע או לתקן מצב זה ניתן לבצע בנייה או שחזור רכס העצם על ידי אוגמנטציה. 

"60 שניות על השתלות עצם":

מהי אוגמנטציה (השתלת עצם)?

אוגמנטציה היא תהליך בניית רכס עצם תלת מימדית על ידי השתלת עצם, במטרה לאפשר התקנת שתלים עתידיים:

  • שימור רכס – אוגמנטציה מיידית כטיפול מונע ביום העקירה
  • אוגמנטציה מושהית – טיפול בשלבים
  • אוגמנטציה יחד עם התקנת שתלים
  • שיטות נפוצות לאוגמנטציה

1. שימור רכס

אוגמנטציה מיידית כטיפול מונע ביום העקירה

ככלל, טיפול נכון וקפדני בחניכיים מונע ספיגת עצם, עם זאת לעקירת שיניים מתלווה תהליך טבעי של ספיגת עצם הלסת ולכן מתבקש טיפול מונע, אשר הינו אוגמנטציה מיידית ביום עקירת השן.

השתלת עצם - אוגמנטציה מיידית

הערה: חשוב לדעת כי שתלים כמו שיניים טבעיות שומרים על עצם הלסת באותה מידה. כאשר אין שיניים או שתלים העצם נספגת מהר יותר. המקור לעצם המושתלת יכול להיות עצמי (מהמטופל), מבנק  העצם (חיות) או תחליף עצם סינטטי. הרופא יחליט איזו עצם מתאימה יותר במקרה שלך, לאחר שיוסברו לך כל היתרונות והחסרונות של כל אחד מהתחליפים. 

תהליך הטיפול:


בתום העקירה וסילוק הדלקת, מתבצעת השתלת עצם עליה מונחת ממברנה כדי לשמור על נפח עצם הלסת ולמנוע את ספיגתה. העצם החדשה בשילוב הממברנה ימנעו נגעים וספיגות דרמתיות עתידיות שעלולות להקשות על התקנת שתלים. רק בזכות אוגמנטציה מיידית ניתן להבטיח בוודאות את כמות ואיכות העצם הרצויה, לביצוע התקנת שתלים מוצלחת מספר חודשים מאוחרת יותר.

2. אוגמנטציה מושהית-טיפול בשלבים

העיקרון והמטרה:

במידה ולא נעשתה אוגמנטציה מיידית ביום העקירה ונוצר נגע המקשה על התקנת שתלים, חובה יהיה לבצע אוגמנטציה מושהית שמשמעותה השתלת עצם מספר שבועות או חודשים לאחר העקירות. אוגמנטציה מושהת מתקנת נגעים בעצם הלסת על ידי בנייה תלת מימדית של רכס עצם הלסת.

קיימת אוגמנטציה לטראלית (עובי), ורטיקאלית (גובה) או משולבת.

השתלת עצם - אוגמנטציה מושהית
תהליך הטיפול
תחילה, מורמים החניכיים, נגע העצם נחשף ומבוצעת השתלת עצם. כאשר שתל העצם נלקח מפיו של המטופל, העצם נאספת כגוש (בלוק) או כגרגרים, מאזור השיניים הקדמיות התחתונות או אזור שיני הבינה. בהמשך, תונח ממברנה להגנת העצם שהושתלה. קיימים מקרים, בהם תתאפשר התקנת שתלים מידית במהלך בניית עצם הרכס. במקרים אחרים, בהם הדבר אינו אפשרי יש לחכות לסיום תקופת ההחלמה שאורכה 4-6 חודשים.

3. אוגמנטציה יחד עם התקנת השתלים

כאשר קיים מחסור מינורי של העצם, ניתן לבצע התקנת שתל דנטלי יחד עם השתלת עצם. שתי הפעולות מתבצעות בו זמנית, כאשר השתל הדנטלי יותקן בעיקר בתוך העצם הטבעית של המטופל, עם תוספת של תחליפי עצם לצורך השלמת אחיזת השתל.

השתלת עצם - אוגמנטציה יחד עם התקנת השתלים

4. שיטות נפוצות לאוגמנטציה

א. אוגמנטציית עצם מודרכת (GBR (Guide Bone Regeneration:

מדובר בבניית עצם טבעית מודרכת על ידי שימוש בתחליפי עצם וממברנות (מסננת).
השיטה הינה בטוחה ומבטיחה תוצאות טובות במרבית המקרים.

השתלת עצם - אוגמנטציית עצם מודרכת

ב. אוגמנטציית עצם על ידי שימוש בבלוק עצם Bone Blocks:

חתיכת עצם (בלוק) הנלקחת כגוש מפיו של המטופל מועברת ומושתלת באזור הנדרש. עצם זו תשמש כבסיס לבניית עצם מחודשת. השיטה יעילה אך רגישה יותר ומומלצת במקרים מורכבים יותר.

השתלת עצם - אוגמנטציית עצם מודרכת

ג. פיצול/עיבוי הרכס האלוואולארי Bone Splitting:

במקרים בהם רכס העצם הינו דק מאוד, ניתן לעבות את הרכס על ידי פיצולו והרחבתו.

השתלת עצם - פיצול/עיבוי הרכס האלוואולארי

ד. בנייה הדרגתית של רכס העצם (Alveolar Distraction Osteogenesis).

עקרון הפעולה דומה לטכניקה אורטופדית למתיחת עצמות, שיטה הנפוצה באסיה. באזור בעל חוסר משמעותי בגובה רכס העצם, מבוצע שבר רפואי ומתקינים מכשיר מכני דמוי שתל דנטלי. מכשיר זה מאפשר הזזה ובנית עצם חדשה, עד לקבלת אזור ראוי להתקנת שתלים.

השתלת עצם - בנייה הדרגתית של רכס העצם

ה. הרמת רצפת הסינוס המקסילארי

פרוצדורה זו נדרשת כאשר כמות העצם אינה מספיקה להתקנת שתלים בלסת העליונה, באזור האחורי. זהו מצב שכיח שנגרם עקב עקירת טוחנות עליונות וקרבתו של הסינוס המקסילארי. סינוס המקסילארי – הינו חלל הנמצא בחלק האחורי של הלסת העלינה (מקסילה). קיימים סינוס מקסילארי ימני ושמאלי. בעבר אזור זה היה קשה לשיקום בעזרת שתלים.

השתלת עצם - הרמת רצפת הסינוס המקסילארי

תהליך הטיפול

לאחר בדיקה קלינית הכוללת בדיקת רנטגן ממוחשבת ( CT), הרופא יחליט אם המטופל והמקרה מתאים להרמת סינוס. הרמת רצפת הסינוס, היא למעשה, "אוגמנטציה לגובה" (ורטיקאלית). קיימות מספר טכניקות להרמת רצפת הסינוס. בטכניקה הנפוצה, מבוצע חתך החושף את העצם ובה פותחים חלון אל חלל הסינוס בתוכו מבוצעת השתלת העצם. לאחר סגירת החניכיים, מתחילה תקופת ההחלמה וקליטת העצם החדשה. את השתלים ניתן להתקין לאחר 6-9 חודשים. קיימים מקרים בהם ניתן להתקין שתלים ביחד עם הרמת הסינוס. הגורם המכתיב אפשרות זו, הוא גובה ואיכות העצם הקיימת לפני הניתוח.

פרוצדורת הרמת רצפת הסינוס, הינה דרך טובה ובטוחה הכרוכה בחוסר נוחות מינימלי. היא אינה מחייבת אשפוז ונעשית בהרדמה מקומית, או בסדציה עמוקה במרפאה. היא מאפשרת התקנת שתלים, באזורים שהיו עד כה בעייתיים.

דילוג לתוכן