המחלה הפריודונטלית (מחלת חניכיים) הינה מחלה דלקתית זיהומית אשר אחראית על פגיעה בכל הרקמות התומכות בשניים בלסת ומובילה לאובדן שיניים, אך כיום ידוע כי היא גם מעורבת עם מחלות מערכתיות כלליות. לקריאה מורחבת על מחלות חניכיים ודרכי הטיפול בהן >>
המחלה הפריודונטלית ומחלות לב וכלי דם:
טרשת עורקים הינה הגורם העיקרי למחלות לב וכלי דם. אנשים הסובלים ממחלה פריודונטלית חמורה הינם בסיכון כפול למחלות לב וכלי דם לעומת אלה שאינם סובלים ממחלת חניכיים. מאמינים כי חשיפה מתמדת וממושכת לחיידקים שמאכלסים את כיס החניכיים, יכולה לגרום לשינויים פאטולוגיים כמו עיבוי קירות בכלי הדם ובכך לעודד טרשת עורקים. תיתכן התלכדות והדבקות של טסיות הדם לדפנות בכלי הדם סביב הלב והמוח.
מחלה פריודונטלית וסוכרת מתאפיינות בתגובה דלקתית מוגברת. חולים סוכרתיות עלולים יותר לפתח מחלה פריודונטלית מאשר אנשים בריאים. סוכרת לא מאוזנת מגדילה את השכיחות למחלת החניכיים. מחלת חניכיים כרונית מקשה על איזון מטאבולי של מחלת הסוכרת ע״י עליה התנגודת לאינסולין ובכך עליה ברמת הסוכר בדם. יתרה מכך, טיפול פריודונטלי מוצלח יכול לסייע בתהליך איזון הסוכרת. קראו בהרחבה על הקשר בין המחלה הפריודונטלית למחלת הסוכרת >>
מחלה פריודונטאלית ואוסטאופורוזיס:
מספר מחקרים הראו קשר בין ירידת כמות העצם באוסטאופורוזיס לבין אובדן האחיזה פריודונטלי ואובדן השיניים. שתי המחלות מתבטאות ע״י ספיגת עצם. האוסטאופורוזיס יכולה להיות גורם סיכון בהתפתחות המחלה הפריודונטלית, אך התהליך הקושר את שתי המחלות עדיין לא ברור.
מחלה פריודונטלית וסיבוכים בלידה:
הוכח קשר ברור בין מחלת חניכיים ולבין סיבוכי הריון, כמו לידה בטרם עת או ילודה במשקל נמוך. הוכח כי מחלת חניכיים יכולה להוביל לחדירת חיידקים במחזור הדם והעברת המחסום הפלצנטארי ובכך לגרום לזיהום תוך ריחמי כאשר החיידקים עשויים להתחמק מהמערכת החיסונית. יתרה מכך, הוכח כי טיפול פריודונטלי בנשים בהריון הביא להפחתה בלידה מוקדמת ובמשקל נמוך. כל מה שצריך לדעת על טיפולי שיניים בהריון >>
מחלה פריודונטלית ומחלות דרכי הנשימה:
רובד החיידקים במחלת החניכיים יכול להיות המקור להתפתחות מחלות בדרכי הנשימה, בעיקר אצל החולים המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ. אותם המטופלים אינם יכולים לשמור על גהות הפה ובכך נסללת דרך לחיידקים אל הראות. שיפור בהיגיינת הפה יכול להפחית משמעותית את הסיבוכים הנשימתיים.
מחלה פריודונטלית ודלקת פרקים ריאומטית:
חיידקים מצויים ברובד החיידקים, מעורבים בהגברת התגובה האוטואימונית האופיינית בדלקת פרקים ראומטית. נמצאו רמות גבוהות של נוגדני חיידקים בנוזל הסינוביאלי של חולים עם דלקות פרקים. למחלה הפריודונטלית יכול להיות תפקיד סיבתי ישיר עם התגובה הדלקתית החיסונית אך עדיין נותרו שאלות באשר למנגנון ההתפתחות.
מחלה פריודונטלית וסרטן הלבלב:
מחקרים אחדים מראים קשר בין מחלת חניכיים וסרטן הלבלב. המחלה הפריודונטאלית הכרונית עלולה לעודד ולעורר צמיחת תאים ״לא נורמאליים״ ע״י התחמקות מהמערכת החיסונית. יתכן וחומצת הקיבה מקבלת התראה מפלורת החיידקים של מערכת העיכול יחד עם היווצרות של nitrosamines כתוצאה מנוכחות ניטראט והליקובאקטר פילורי.
מחלה פריודונטלית ומחלת אלצהיימר:
אלצהיימר מערב גורמים שונים כמו גורמים זיהומיים וגורמי סיכון הקשורים לכלי דם. חיידקים עלולים להאיץ את התגובה הדלקתית יחד עליית החימצון ופגיעה בכלי הדם. נמצא כי המצב הפריודונטלי אצל חולה אלצהיימר ירוד. אך יש לקחת בחשבון כי בתחילת הדמנציה קיימת ירידה ברצון הטיפול עצמי וכמובן בהיגיינת הפה, תוך כדי אובדן הדרגתי במוטוריקה. מספר תהליכים אפשריים בהתפתחות אלצהיימר ממקור פריודונטאלי: חיידקים פאטוגנים מתפשטים אל המוח דרך נתיבים עצביים כמו הטריגמינוס, מולקולות דלקתיות הנגזרות מרקמת חניכיים המעלות את רמת הדלקת במוח וגם הועלתה אפשרות של גן משותף לשתי המחלות. למרות העובדות, נדרשים מחקרים נוספים וזהירות בקשר בין שתי המחלות.
מחלה פריודונטלית והשמנת יתר:
נמצא קשר ישיר בין המחלה הפריודונטלית לבין השמנת יתר כאשר שני המדדים הידועים כמו Waist Hip Ratio (Body Mass Index (BMI עולים יחד עם חומרת המחלה הפריודונטלית. בשנים האחרונות, מתחזק הקשר בין שתי התופעות כאשר השמנת יתר הינה אחד המאפיינים של הסנדרום המטאבולי (הקף המותניים, יתר לחץ הדם, רמת השומנים בדם ועמידות לאינסולין). יש לציין כי בהשמנת יתר, נפגעת המוטוריקה ובעקבות כך נפגעת היכולת בביצועי היגיינה נאותה. מאמינים כי הצטברות השומן משמשת כמקור להזנת דלקת כרונית. מחקרים רבים נוספים נמצאים כרגע באוויר וצפויות התפתחויות בעתיד.
קראו על הקשר בין מחלה פריודונטלית לעישון כבד >>
לסיכום:
המחלה הפריודונטלית הינה מחלה אוראלית קשה ואחראית לאובדן השיניים, אך מעבר לכך מחלה זו מסוכנת לבריאות הכללית ותורמת להתפתחות של מחלות כלליות קרדינאליות.