נסיגת חניכיים היא מצב שבו החניכיים נסוגות ממקומן הטבעי, חושפות את שורשי השיניים ועלולות לגרום לרגישות, אי נוחות ואפילו לאובדן שיניים במקרים חמורים. במאמר הבא נסביר על הגורמים, דרכי הטיפול ואיך ניתן להימנע מנסיגת חניכיים קלה ו/או חמורה.
מהי נסיגת חניכיים קלה?
בנסיגת חניכיים קלה החניכיים נרפות באחוז קטן יחסית שלעתים לא יהיה בולט ויהיה ניתן להבחין בה רק בהתבוננות מקרוב. מצב זה יהיה פשוט יותר בשלב זה, אם כי המצב עלול להחמיר ולהתפתח לנסיגת חניכיים חמורה. בנסיגת חניכיים חמורה הרפיון של החניכיים יהיה גדול יותר וכתוצאה מכך השיניים יהיו חשופות יותר ולעיתים גם שורש השן – מה שיעניק מראה שיניים מוארך.
כיצד ניתן להתמודד עם נסיגת חניכיים?
מעקב ואבחון. גם אם אין תסמינים או רגישויות כלשהן, מומלץ להגיע לבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים או מומחה חניכיים אחת למספר חודשים. לאחר הבדיקה והאבחון, יהיה ניתן לקבוע טיפול מתאים. במידה ומדובר על נסיגה קלה, לרוב הטיפול יהיה פשוט ויכלול שימוש במשחת שיניים עם כמות רבה יותר של פלואוריד או חומרים אחרים שיעזרו לריפוי השיניים ולסגירת הכיסים שנוצרו, שינוי הרגלי אכילה, אורח חיים ועוד. במקרה והשן כבר נפגעה יהיה צורך לבצע טיפול אחר מתאים.
טיפים לטיפול
- שינוי הרגלי הצחצוח – מעבר למברשת רכה וצחצוח עדין בתנועות סיבוביות.
- טיפולי שיננית להסרת אבנית – מסייעים בהפחתת החיידקים ומונעים החמרת הנסיגה.
- שטיפות פה ייחודיות – שטיפות המכילות כלורהקסידין או חומרים אנטי-בקטריאליים.
- הפחתת לחץ על השיניים – התאמת סד לילה למניעת חריקת שיניים או יישור שיניים במקרה של עומס יתר.
נסיגת חניכיים חמורה – כל מה שחשוב לדעת על השתלת חניכיים
במקרים של נסיגת חניכיים חמורה, יידרש טיפול משמעותי יותר כמו למשל הזרקת חומרים ממלאים לשיקום החניכיים או פעולות כירורגיות כגון השתלת חניכיים.
השתלת חניכיים נעשית במקרים בהם יש נסיגה משמעותית של החניכיים, שגורמת לחשיפת שורש השן, תחושת רגישות, או חסר תפקוד של החניכיים המגינות על השיניים:
- נסיגת חניכיים חמורה שנגרמה ממחלות חניכיים (כגון פריודונטיטיס).
- חשיפת שורשי השיניים או בעיות אסתטיות עקב חניכיים דקיקות או נמוכות מדי.
- נזק לחניכיים עקב פציעה או טראומה.
השתלת חניכיים היא הליך כירורגי שנעשה בהרדמה מקומית, והיא כוללת מס' שלבים:
- הכנה – הרופא יערוך בדיקות וצילומים כדי להעריך את מצב החניכיים והשיניים.
- לקיחת שתל – רופאים משתמשים בשתלים שנלקחים ממקומות אחרים בגוף (כגון רירית החיך) או בשתלים סינתטיים.
- השתלה – שתל החניכיים מונח על האזור הפגוע והחניכיים נתפרות מעליו.
- החלמה – לאחר ההשתלה יש להימנע ממאכלים קשים ולעקוב אחר הנחיות הרופא, כולל טיפול באנטיביוטיקה או תרופות לשיכוך כאבים. התהליך עשוי להימשך מספר שבועות.
טיפול בנסיגת חניכיים מתחיל עוד בשלבים המוקדמים שלה, אז ניתן לטפל בדרכים מתונות שאינן מצריכות התערבות כירורגית ותקופת החלמה.
צוות המומחים של ד"ר ברנרד דהן הוא צוות מקצועי ובעל ניסיון, העושה שימוש בטכנולוגיות ובשיטות הטיפול המתקדמות ביותר בתחום רפואת החניכיים והשיניים – והם ישמחו לייעץ לכם ולהעניק לכם שירות בכל הקשור בבריאות השיניים והחניכיים שלכם. צרו קשר.