סביב נושא ההיריון והלידה יש הרבה מאד מיתוסים. מלא להתקלח במים מאד חמים ועד לכמות כוסות הקפה שאנחנו אמורות לשתות, כל מחקר אומר אחרת.
גם בכל הקשור לטיפולי שיניים במהלך ההיריון, אנחנו שומעות מסרים סותרים. החלטנו לחפור בתוך המיתוסים ולבדוק מה מותר ומה אסור לעשות במהלך ההיריון, מה עושים כשיש כאבי שיניים בהריון ולמה לא כדאי לוותר על ביקור במרפאה.
טיפולי שיניים בהריון – מתי כן ומתי לא?
עוד לפני השאלה האם אפשר לעבור טיפולי שיניים במהלך תקופת ההריון ומתי, חשוב להבין שכבר לפני ההריון מומלץ לעבור ביקורת אצל הרופא ולבצע טיפולי מנע. כך אפשר לחסוך כאבי שיניים בהריון, דלקות ועוד בעיות שונות.
במהלך ההיריון, מחלקים את תקופת הטיפול בשיניים לפי הטריאמסטרים השונים
מומלץ לא לעבור טיפולי שיניים בטרימסטר הראשון, אלא אם מדובר במקרה חירום. בניגוד למיתוסים שסובבים סביב ההנחה הזו, חשוב להבהיר שלא מדובר באיסור בגלל סיכוי להפלה או בגלל החומרים המסוכנים, אלא בגלל ההתמודדות הקשה עם הבחילות במהלך התקופה הזו.
לכן, אם יש כאבים או דלקת שאי אפשר לדחות את הטיפול בה, אפשר ללכת לרופא שיניים במהלך התקופה הזו.
הטרימסטר השני הוא התקופה המומלצת לטיפולי שיניים בזמן התקופה הזו אין כל חשש מהטיפול ורוב התופעות המעיקות כמו בחילות וצרבות, שיכולות להשפיע על הטיפול, כבר נעלמות.
בטרימסטר השלישי, בגלל העייפות הרבה, הבחילות שלעיתים חוזרות וכאבי הגב שיכולים להופיע עם שכיבה לזמן ארוך, לא מומלץ להגיע למרפאה, אלא במקרה חירום או כשמדובר בטיפול קצר יחסית. השכיבה על הגב לאורך הטיפול יכולה להזיק וליצור אי נוחות משמעותית ולכן בדרך כלל מוותרים על טיפולי שיניים בהריון בתקופה זו.
חשוב לציין שבמידה ויש כאבים חזקים, דלקות או כל בעיה אחרת שמחמירה במהלך ההריון, הזמן שבו מגיעים לטיפול הופך לזניח. חשוב להגיע במצב כזה לרופא השיניים ולא להזניח את הבעיה, שעלולה להפוך לחמורה יותר.
דלקות חניכיים בהיריון – למה זה קורה דווקא אז?
אחד הדברים השכיחים ביותר בקשר בין כאבי שיניים ובין הריון הן דלקות חניכיים. דלקות חניכיים בהריון שכיחות מאד ולא תמיד ניתן לטפל בדלקת בגלל תופעות ההריון האחרות.
טיפולי שיניים בהריון הקשורים לחניכיים, שכיחים בעיקר בגלל השינויים ההורמונליים בגוף. פרוגסטרון ואסטרוגן, שני הורמונים שמזנקים גבוה במהלך תקופת ההריון, משפיעים על רקמות החניכיים וחושפים נשים בהריון לדלקות חניכיים. עליית רמות ההורמונים האלו בגוף יוצרת דימומים ורגישויות דווקא באזור החניכיים, מה שעלול לגרום לדלקות.
סיבה נוספת היא שינוי ברמת החומציות בגוף בגלל חוסר האיזון ההורמונלי. רמת החומציות משתנה גם בגלל ההקאות הרבות. שני המצבים הללו עלולים לגרום לדלקות בחניכיים ולבעיות נוספות ולכן חשוב לצחצח שיניים באופן קבוע במהלך ההריון. בהריון כדאי לצחצח את השיניים גם לאחר תחושת בחילה והקאה, במיוחד אם התסמין הזה מלווה את ההריון באופן קבוע.
הטיפול בדלקות חניכיים בהריון הוא בדרך כלל מתן אנטיביוטיקה, אבל גם בנושא זה צריך להיות זהירים. במהלך ההריון ניתן לצרוך סוגים ספציפיים של אנטיביוטיקה, רק לפי מרשם רופא.
איך למנוע דלקות בתקופת ההיריון?
כדי למנוע דלקות חניכיים בהריון מומלץ להקפיד על צחצוח שיניים באופן קבוע. בנוסף, כדאי להגיע למרפאת השיניים לפני הכניסה להריון לטיפול מנע שכולל ניקוי אצל שיננית. גם במהלך ההריון אפשר להתייעץ עם הרופא המטפל ולבדוק האם ניתן לעבור טיפול ניקוי אצל שיננית.
הרגלי הגיינה נכונים יכולים לעשות שינוי משמעותי במצב השיניים והחניכיים ולכן כדאי לקבל ייעוץ והדרכה לגבי הטיפול בפה בבית. מצחצוח שיניים נכון ושימוש בחוט דנטלי ועד למי פה.
מה קורה כשיש כאבי שיניים בהריון?
בגלל המיתוס שאומר שאי אפשר לעבור טיפולי שיניים בהריון, נשים רבות סובלות מכאבים לאורך ההריון ולא מטפלות בבעיה. העובדה שלא ניתן לקחת תרופות משככות כאב מסוימות גורמת לכך שלא תמיד יש פתרון לכאב.
משככי כאבים מותרים בהריון הם אקמול ואופטלגין, אך קיימים משככים שהחומרים הפעילים בהם עלולים להזיק במהלך ההריון. במידה וחשים כאבי שיניים במהלך ההריון חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ולבדוק במה ניתן להשתמש ובמה לא.
בנוסף, יש נשים שרגישות גם למשככי הכאבים המותרים בהריון וגם במקרה זה חובה להתייעץ עם הרופא לפני שנוטלים כל תרופה משככת כאבים.
האם מותר לבצע צילומי שיניים במהלך ההיריון?
עוד נושא שחוזר על עצמו הוא שבתקופת ההריון, אי אפשר לעבור טיפול שיניים בגלל ההימנעות מחומרי הרדמה והרגעה. בנוסף, שלא ניתן לבצע צילומי שיניים בגלל הקרינה המופקת במהלך הצילום שעלולה לגרום לנזק לעובר.
חשוב לדעת שגם כאן מדובר במיתוסים. אמנם אי אפשר להנות מההשפעה ההומוריסטית של גז הצחוק ומהרדמה בחומרים מסוימים, אבל טיפולי השיניים מתאפשרים בהרדמה מקומית ותוך שימוש בחומרי הרדמה המקובלים גם במהלך טיפולים רגילים.
בכל הקשור לצילומים במהלך ההריון, גם כאן מדובר במיתוס. טיפולי שיניים בהריון כמו בכל מצב אחר, דורשים צילום מקיף של מצב הפה. במקרה כזה מכסים את גוף האישה בסינר עופרת שמונע מגע של הקרינה עם הגוף ומונע נזק לעובר. בכל מקרה, הקרינה שנפלטת במהלך צילומי שיניים היא מזערית ואין צורך לפחד מהנושא.
אילו טיפולים כדאי לדחות לאחר הלידה?
כאמור, טיפולי שיניים בהריון אינם מזיקים, אבל עדיין ישנם טיפולים שעדיף לדחות לתקופה שלאחר הלידה.
אחד הטיפולים הוא השתלות שיניים. הפרוצדורה הארוכה והכירורגית שמלווה את התהליך מחייבת צילומי שיניים, בדיקות ולעיתים גם מספר טיפולים ארוכים. במידה וכל ההכנות נעשו לפני ההריון, ניתן להמשיך ולהתקין את הכתרים בתקופת ההריון באמצעות טיפולים קצרים יחסית והרדמה מקומית.
במידה ומדובר בתהליך שיקום ארוך, מומלץ מאד לא לבצע את ההשתלות במהלך ההריון אלא להמתין לתקופה שאחרי.
טיפול נוסף שכדאי לדחות הוא טיפול שורש, אלא אם מדובר בכאב חזק מאד שמפריע לאיכות החיים. טיפול שורש כרוך בצילומי רנטגן ולכן אם הוא לא הכרחי דווקא בתקופת ההריון מומלץ לחכות לאחרי ההריון.
ברוב המקרים, טיפולי השורש מתבצעים כשכבר יש כאבים ובמקרה כזה לא מומלץ לחכות.
לא כדאי לחכות לתקופת ההיריון
תקופת ההריון היא תקופה קשה מבחינה בריאותית. ברוב המקרים יש סימפטומים רבים, קלים וקשים, שמלווים את התקופה הזו ובכל טריימסטר אנחנו נתקלים בבעיות חדשות. מסיבה זו כדאי להימנע מראש מבעיות שיניים ולהקפיד על הגיינת הפה ושמירה על בריאותו.
הדרך הכי טובה לעשות זאת היא להגיע באופן קבוע לביקורת אצל רופא השיניים, לבקר אצל השיננית לניקוי קבוע של השיניים ולקבל הדרכה על הגיינת הפה וכיצד להתנהל בבית.
עם זאת, במידה ואישה בהריון סובלת מכאבים, אין צורך להיצמד למיתוסים הישנים. כדאי להגיע למרפאת השיניים לבדיקות ולהתחיל בטיפול שימנע כאבים, בעיות מהותיות והרבה סבל בתקופה היפה הזו של החיים.