אחוז ניכר מן האוכלוסייה סובל בשלב זה או אחר של חייו מכאבי חניכיים, זמניים או כרוניים. חלק מן הסיבות להופעת הכאבים הן קלות ופשוטות לטיפול, בעוד שגורמים אחרים עלולים להיות מורכבים יותר לפתרון ואף לסכן את בריאותו הכללית של המטופל. חשוב לברר את הסיבה המדוייקת לכאבי החניכיים מוקדם ככל האפשר ולהעניק טיפול מתאים כדי למנוע הידרדרות במצב.
כאבי חניכיים הם עניין נפוץ מאד ומציק מאד. הכאבים יכולים להופיע בפתאומיות או להתחזק בהדרגה, הם יכולים להיות קלים יחסית, ברמה של רגישות בחניכיים בלבד, או להיות עוצמתיים ומלווים בתופעות מטרידות נוספות כגון דימום מהחניכיים, נפיחות בחניכיים, רגישות לחום ולקור, ועוד. מדוע מופיעות בעיות חניכיים אלו וכיצד ניתן לטפל בהן?
כאבי חניכיים קלים – סיבות נפוצות
אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכאבי חניכיים קלים מתרחשת כאשר פיסת מזון נתקעת בין השיניים, לוחצת על רקמת החניכיים וגורמת לכאב קל. זו גם הסיבה הקלה ביותר לפתרון – צחצוח שיניים טוב, שימוש בקיסמים דנטליים וחוט דנטלי או אפילו מברשת בין-שינית זעירה יכול לחלץ את פיסת המזון ולהשיב לחניכיים שלכם את שלוותם. למדריך להיגיינת פה נכונה >>
למרבה הצער, ישנן סיבות רבות נוספות לכאבי חניכיים. אחת מהן היא דלקת חניכיים, עניין תדיר ונפוץ בכל גיל. דלקות חניכיים נגרמות מפעילות חיידקים המתרכזת בשכבה שבין השיניים לחניכיים. בתחילת היווצרות הדלקת עדיין איננו מרגישים דבר, או חשים רגישות קלה בלבד. אך ככל שהדלקת מתקדמת מופיעים כאבים ההולכים ומתחזקים, ובמקביל יכולים להופיע גם נפיחות, דימום, ריח רע מהפה ולעיתים גם טעמים לא נעימים. ללא טיפול, הדלקת תמשיך להתפתח ולהתפשט לאזורים נוספים בפה ויכולה להגיע עד לעצם הלסת. במקרה כזה, קיים סיכון ממשי להופעת כאב בחניכיים מתחת לשן ואף לאובדן שיניים.
לשמחתנו, קיימים טיפולים יעילים מאד בדלקות חניכיים, ממתן אנטיביוטיקה וניקוי מקצועי של החניכיים על ידי שיננית, ועד לטיפול הקצעת שורשים במקרים חוזרים וכרוניים. שמו של הטיפול אולי נשמע מרתיע, אך מדובר על טיפול ללא כל כאב, יעיל ביותר, הכולל ניקוי עמוק בהרדמה מקומית. הקצעת שורשים מתבצעת במספר מפגשים לפי הצורך ומצב הדלקת. כל הפה עובר ניקוי מאסיבי, מפני השטח ועד לכיסי החניכיים. באמצעות מכשור מיוחד ומתקדם, מסירים את האבנית והפלאק שהצטברו בפה, וכן רקמת דלקת פגועה. לאחר הטיפול, המטופל יעבור הדרכה לשמירה על הגיינת הפה ויישאר במעקב במרפאה כדי לוודא שהדלקת אכן "הוכחדה" ואינה חוזרת. להרחבה על טיפול הקצעת שורשים >>
לעיתים רחוקות, הקצעת השורשים אמנם מסייעת מאד להפחתת הדלקות אך אינה מספיקה. במקרים אלו נהוג לבצע פעולה כירורגית כדי להיפטר מכיסי החניכיים הדלוקים ולבצע שיחזור של רקמות עצמות וחיבורים שנפגעו.
כאבי חניכיים חזקים
כאבי חניכיים חזקים, נגרמים פעמים רבות על ידי מחלת חניכיים. כאן מדובר על זיהום כרוני הנגרם על ידי פלאק – הצטברות של כמות גדולה של חיידקים מסוגים שונים, שהורס רקמות פה המחברות בין השיניים לעצמות הלסת ועלול לגרום לאובדן ונשירת שיניים. מחלת חניכיים תוקפת כ-75% מבני האדם בשלב כלשהו בחייהם, והיום ניתן למצוא אותה כבר בגילאים צעירים, אצל בני נוער. מצבים בריאותיים נלווים יכולים לתרום להופעת או החמרת מחלת החניכיים. אלו כוללים סטרס, נטייה גנטית, מצבים הורמונליים שונים ואפילו עישון.
בשל היותה שכיחה כל כך, ישנה אשליה בקרב הציבור לגבי מידת חומרתה של מחלת חניכיים – אנו נוטים לחשוב שהיא שגרתית וחולפת, ניתנת לטיפול על ידי שימוש במשחת שיניים מתאימה או אמצעים פשוטים אחרים. אך אל תטעו – דלקת חניכיים עלולה להיות מסוכנת מאד, הן לשיניים שלכם והן לבריאותכם הכללית. המחלה גורמת להתפשטות חיידקים וחומרי רעל בגופנו, ואלו עלולים להאיץ התפתחות מחלות כגון סכרת, מחלות לב, מחלות נשימה, אלצהיימר ומקרי שבץ מוחי. בזמן הריון, מחלת חניכיים עלולה לגרום לסיבוכים אצל האם והעובר. להרחבה על הקשר בין מחלת חניכיים לבריאות הכללית של הגוף >>
אחת הדרכים הטובות ביותר למנוע התפתחות מחלת חניכיים היא לשמור על היגיינת פה ולבקר באופן סדיר אצל השיננית. מחלת חניכיים אינה גורמת לכאבים בתחילת דרכה, ועד שזה כואב מאד כבר עלול להיות מאוחר מדי להציל חלק מהשיניים שלכם. לכן, הקפדה על היגיינת פה נכונה פותרת את הבעיה מראש, חוסכת סבל וכסף רב.
קיימים היום טיפולים מצויינים גם למי שלא הצליח למנוע את התפתחות המחלה, כגון השתלת חניכיים ועצם, התקנת שתלים דנטליים וניתוחים פלסטיים שונים. טיפולים מתקדמים מאפשרים טיפול בחניכיים ללא ניתוח (flapless).
מחלת/דלקת חניכיים: גורמים ודרכי טיפול – סרטון הסבר עם ד"ר ברנרד דהן (מומחה לרפואת חניכיים)
נסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים היא סיבה נוספת לכאבי חניכיים המופיעים בפה. לרוב היא נגרמת מצחצוח שיניים חזק מדי, ולעיתים גם מסיבות גנטיות כמו מבנה חניכיים חלש. הכאב במקרה הזה נגרם מחשיפת שורשי השיניים. בתחילה מופיעה רגישות רבה ומכאיבה בזמן אכילת מאכלים חמים או קרים, ובהמשך עלולה להתפתח גם עששת בשיניים – "חורים" – שיכולים להגיע עד עצב השן ולגרום לכאבים עזים. גם כאן, מניעה היא הדבר המומלץ, על ידי הדרכה לצחצוח שיניים נכון ועדין. אם נוצרה כבר פגיעה בלתי-הפיכה, הטיפול המתאים הוא השתלת חניכיים שמשפרת את מראה הפה, עוצרת את תהליך הנסיגה ומונעת פגיעה נוספת. להרחבה על נסיגת חניכיים >>
סרטן חלל הפה
לצערנו, אין מנוס מלהזכיר סיבה אפשרית נוספת לכאבי חניכיים – סרטן חלל הפה. זהו סרטן מסוג מסוכן ביותר, שגילוי מוקדם שלו קריטי ומציל חיים. איך מגלים אותו מוקדם? על ידי הקפדה על ביקורים סדירים אצל מומחה לחניכיים והשיננית. הם מאפשרים לרופא ולשיננית להכיר היטב את הפה שלכם, וכך קל להם יותר לזהות כל הופעת סימן חדש וחריג בפה. בכל מקרה של חשד לסרטן חלל הפה, יש להתייעץ עם מומחה מתאים ולהעביר ביופסיה לבדיקת מעבדה. טיפול יכול לכלול הליך כירורגי, ובמקרים אחרים גם הקרנות או כימותרפיה. למידע נוסף על סרטן הפה >>
איך להרגיע כאבי חניכיים?
במקרה של כאבים קלים ניתן להרגיע כאבי חניכיים על ידי צחצוח וניקוי טוב, בשילוב עם פתרונות כגון הנחת קרח על החניכיים למשך מספר דקות כדי להרגיע את הכאב, לפחות באופן זמני עד שתוכלו להגיע אל רופא השיניים שלכם. תרופות טבעיות יכולות גם הן לסייע באופן זמני, כמו למשל שימוש בציפורן או אניס המאלחשים מעט את מקום הכאב עד שתוכלו להגיע למרפאת השיניים. תרופות שיכולות לסייע בהפחתת הכאב הן פרצטמול (אקמול או דקסמול) בטבליות, כמוסות או סירופ.
גם אם הצלחתם להפחית את כאב החניכיים שלכם באופן זמני, אין זה אומר שאתם פטורים מביקור אצל רופא השיניים / מומחה לחניכיים. אל תוותרו לעצמכם, פנו לבדיקה מעמיקה של מקור הכאב כדי לחסוך לעצמכם כאב רב ובעיות חמורות הרבה יותר בהמשך.