עששת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב בני האדם שפוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם. מחלה זו מתבטאת בפגיעה הדרגתית ברקמת השן הקשה, ואם לא מטפלים בה בזמן, היא עלולה להוביל לכאב, זיהומים ואף לאובדן השיניים. למרות שעששת היא מחלה שניתנת למניעה ברובה, רבים עדיין סובלים ממנה. נבחן מקרוב את הגורמים להתפתחות עששת, את הסיבוכים האפשריים ואת דרכי המניעה והטיפול הזמינות.
מהי עששת?
עששת היא מחלה כרונית הפוגעת ברקמות הקשות של השן – האמייל והדנטין. המחלה נגרמת כתוצאה מפעילות של חיידקים מסוימים בפה, הניזונים משאריות מזון המכילות סוכרים ופחמימות. כאשר החיידקים מפרקים את שאריות המזון, הם יוצרים חומצות המכרסמות בהדרגה את רקמת השן. בשלבים הראשונים, עששת מופיעה כנקודות לבנות או כהות על פני השן, אך ללא טיפול, היא מתקדמת ויוצרת חורים (חללים) בשן. עם הזמן, העששת עלולה לחדור לשכבות העמוקות יותר של השן ולפגוע במוך השן (רקמה רכה המכילה עצבים וכלי דם), מה שגורם לכאב עז ולרגישות.
גורמים להתפתחות עששת
מספר גורמים עיקריים תורמים להתפתחות עששת. ראשית, צריכה מוגברת של מזונות ומשקאות עתירי סוכר מספקת לחיידקים בפה את "הדלק" הדרוש להם לייצור חומצות מזיקות. שנית, היגיינת פה לקויה, הכוללת צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי לא סדיר או לא יעיל, מאפשרת הצטברות של רובד חיידקים (פלאק) על פני השיניים. שלישית, יובש בפה (חוסר ברוק) עקב גיל, תרופות או מצבים רפואיים מסוימים, מגביר את הסיכון לעששת, שכן הרוק ממלא תפקיד חשוב בשטיפת שאריות מזון ובניטרול חומציות בפה. גם גורמים גנטיים מסוימים ומבנה השיניים עצמו עשויים להשפיע על הסיכון לפתח עששת.
סיבוכים של עששת
ללא טיפול הולם, עששת עלולה להוביל לשורה של סיבוכים. הסיבוך הנפוץ ביותר הוא כאב שיניים, הנובע מחשיפת מוך השן הרגיש לחומצות ולגירויים חיצוניים. דלקות וזיהומים סביב השן עלולים גם הם להתפתח כאשר החיידקים חודרים דרך החורים שנוצרו על ידי העששת. במקרים קיצוניים, הזיהום עלול להתפשט אל מעבר לאזור השורש ולגרום לנפיחות, מורסות וכאב עז. כאשר נזק העששת נרחב מדי, לעתים קרובות יש צורך בעקירת השן הפגועה, מה שעלול להוביל לבעיות אסתטיות ותפקודיות.
מניעת עששת
הדרך היעילה ביותר להימנע מעששת היא על ידי שילוב של הרגלים נכונים של היגיינת פה ושינויים תזונתיים. צחצוח שיניים פעמיים ביום במשך 2 דקות עם משחת שיניים מכילת פלואוריד, שימוש יומי בחוט דנטלי ובמי פה אנטיבקטריאלי, הם צעדים חיוניים בשמירה על בריאות הפה. בנוסף, הגבלת צריכת מזונות ומשקאות עתירי סוכר, במיוחד בין הארוחות, יכולה לסייע במניעת התפתחות עששת. ביקורים סדירים אצל רופא השיניים לבדיקות שגרתיות וטיפולים מונעים, כגון הסרת אבנית וציפוי שיניים, הם גם כן חלק חשוב באסטרטגיית המניעה.
טיפול בעששת
כאשר מאובחנת עששת, האפשרויות הטיפוליות תלויות בחומרת הנזק. בשלבים מוקדמים, כאשר העששת מוגבלת לאמייל, לעתים ניתן לעצור את התקדמותה ואף להפוך את התהליך על ידי שימוש במשחות שיניים ובמוצרים מיוחדים המכילים מינרלים כגון סידן ופוספט. עששת מתקדמת יותר, הפוגעת בדנטין, מצריכה בדרך כלל סתימות (מילוי חורים בחומר דנטלי) או כתרים (ציפוי מלא של השן הפגועה). במקרים חמורים, כאשר העששת מגיעה למוך השן, יתכן ויהיה צורך בטיפול שורש או אפילו בעקירת השן.
טיפול בעששת במרפאת המומחים של ד"ר ברנרד דהן
האבחון למחלת העששת מתבצע על ידי אחד מהרופאים המומחים שלנו שבודק את השיניים, גם באמצעות צילומי סטטוס מעודכנים. במידת הצורך, תיקבע תוכנית טיפול מותאמת בעששת. הטיפול, שמבוצע על ידי מומחים מנוסים, מבוצע בטווח זמן קצר תוך שימת דגש על שימוש בחומרים ובטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחום.