השתלת שיניים מהווה פתרון מצוין במצבים שבהם לא ניתן לשקם שן קיימת. שיניים מסודרות משפרות את המראה הכללי ותחושת הביטחון בסביבה חברתית. השתלת שיניים הינה תהליך ניתוחי שנעשה על ידי רופא שיניים שעבר התמחות מיוחדת לשם כך. הפרוצדורה מתאימה למקרים רבים של אובדן שיניים ובשנים האחרונות הפך לשגרתי, זמין ובטוח, והביא לשיפור משמעותי ביותר באיכות החיים של אנשים רבים.
אובדן שיניים – בעיה נפוצה
אנשים רבים סובלים מאובדן שיניים והסיבות לכך מגוונות: עששת עמוקה שפגעה בשיניים באופן שלא ניתן לשקמן, טיפולי שורש שכשלו, מחלות חניכיים או טראומה כגון מכה או תאונה. תופעה זאת פוגמת באיכות החיים בהיבטים שונים:
- הפרעה ביכולת ללעוס כראוי באזור בו חסרות שיניים ועקב כך הימנעות ממזונות מסויימים.
- שחיקת יתר או תזוזה של השיניים האחרות, היווצרות א-סימטריה של הלסת ופגיעה במפרק הלסת.
- פגיעה במראה, בעיקר כאשר ישנו אובדן של שיניים קדמיות.
- קושי בהגיית עיצורים שונים ועקב כך פגיעה בדיבור.
מובן שתופעות אילו גורמות לפגיעה לא רק באופן ישיר בתפקוד אלא גם בביטחון העצמי, במצב הרוח וברצון לצאת, לפגוש אנשים ולקחת חלק בפעילות חברתית.
מצב של אובדן שיניים נחשב בעבר לבלתי הפיך וגרם לרבים תחושת אי נוחות, מבוכה ואף דיכאון. אובדן שיניים נקשר בעבר להזדקנות והפיתרון היחיד שניתן לסובלים מהתופעה היו סוגים שונים של שיניים תותבות. גם מי שהותאמו לו שיניים תותבות לא תמיד משתמש בהן מאחר ולעיתים קרובות הן יוצרות לחץ על החניכיים, כאבים ואי נוחות. בנוסף לכך חניכיים ללא שיניים נוטים לאובדן מסת עצם, דבר המחייב התאמה חוזרת של שיניים תותבות בכל מספר שנים. השיניים התותבות אמנם נותנות מענה סביר לבעיית אובדן השיניים, אך הן בוודאי אינן מרגישות או נראות כמו הדבר האמיתי.
השתלת שיניים – פתרון פשוט לבעיה לא פשוטה
כיום השתלת שיניים מהווה פתרון יחסית פשוט ויעיל וחוסכת מרבים את הצורך להימנע ממאכלים שונים ולחשוש לחייך, לדבר או לחשוף שיניים תותבות. השתלים הדנטאליים מרגישים ונראים ממש כמו המקור וכיום גם מי שאיבד שיניים מסיבות כאילו או אחרות יכול להמשיך לתפקד לגמרי כרגיל בעזרת שתלים דנטליים.
איך מתבצע התהליך?
השתלת שיניים מתבצעת בשני שלבים עיקריים:
- השלב הראשון הינו ניתוח בהרדמה מקומית של אזור ההשתלה, בתנאים סטריליים. הרופא פותח פתח בחניכיים, חושף את עצם הלסת, מכין באמצעות קידוח מקום לשתל ומחדיר אותו בדומה לבורג לתוך החניכיים, לאחר מכן השתל מכוסה חזרה ברקמה הרכה של החניכיים. תהליך קליטת השתל בעצם הלסת אורך 3-6 חודשים ובתקופה הזאת עדיין לא מולבש על השתל כתר השן. במהלך תקופת ההחלמה מכינים מבנה כתר בצורת השן הרצויה.
- השלב השני מתבצע לאחר שהשתל נקלט לתוך עצם הלסת ומקובע בתוכה ביציבות. הרופא חושף מתוך החניכיים את ראש השתל ומלביש עליו את מבנה הכתר של השן, כעת ניתן ללעוס ולחייך ללא חשש…
ישנה גם שיטה של ריבוי השתלות שיניים ביום אחד, בה נעשים שני השלבים בו זמנית. שיטה זאת חוסכת בזמן ונחשבת נוחה יותר, אך היא אינה מתאימה לכל המטופלים וכיום אחוזי ההצלחה של השתלת שיניים בשיטה זו עדיין נמוכים יותר משיטת שני השלבים.
בכל מקרה, כאשר מדובר בהשתלת שיניים שנעשית אצל רופא מומחה ומיומן, סיכויי ההצלחה לקליטת שתלי שיניים הינם גבוהים ביותר ועומדים על 90% ויותר. אצל מטופלים עם מחלות רקע כגון סכרת ואוסטאופורוזיס, מטופלים שמשתמשים בתרופות מסוימות סיכויי ההצלחה נמוכים יותר ויש לשקול חלופות. כמו כן בכדי לשפר את אחוזי ההצלחה למעשנים מומלץ להפסיק לעשן במשך תקופה מסויימת לפני ההשתלה ולאחריה כמו גם לשים דגש מיוחד על היגיינת הפה.